Een koffiemachine zorgt dagelijks voor heerlijke koffie. Het zorgt er voor dat jij goed je dag kunt beginnen en de dag door kunt brengen. Maar een koffiemachine moet helaas ook onderhouden worden. Als je een koffiemachine niet onderhoudt, kan het voorkomen dat je koffiemachine gaat verkalken. Het verkalken van een koffiemachine heeft een reden. Er stroomt namelijk dagelijks kokend heet water doorheen waardoor er kalk kan ontstaan. Het is daarom belangrijk om één keer per maand je koffiemachine te ontkalken, maar hoe doe je dit?

Een koffiemachine ontkalken, hoe gaat dit in zijn werking?

Het ontkalken van een koffiemachine is gemakkelijk. Zorg er voor dat je ontkalker op voorraad hebt. Ontkalker koffiemachine kun je verkrijgen in de supermarkt, maar ook op het internet. Via het internet weet je snel de juist ontkalker te vinden. Hierna is het belangrijk om een halve liter water te mengen met de ontkalker. Plaatst dit water in de koffiemachine en laat de koffiemachine reinigen. Doe dit een paar keer, voor de optimale reiniging. Als de koffiemachine ontkalkt is, is het belangrijk om de koffiemachine een paar keer na te spoelen. Dit zorgt er namelijk voor dat alle ontkalker weg gaat uit je koffiemachine.

Wat voor ontkalkingsmiddelen heb je?

Er zijn een aantal ontkalkingsmiddelen die je kunt kopen. Je kunt bijvoorbeeld ontkalker kopen voor de badkamer, maar ook speciaal voor je koffiemachine. Het wordt aangeraden om een ontkalker te halen die gebruikt wordt voor de koffiemachine. Je hebt de ontkalker in een vloeiende schoonmaakmiddel, maar je kunt ook ontkalkingstabletten halen. Ontkalkingstabletten zijn over het algemeen een stuk makkelijker. Je dient namelijk enkel de tablet met een halve liter water toe te voegen. Hierdoor hoef je niet het vloeiende ontkalkingsmiddel af te wegen.

Hoe vaak moet je je koffiemachine ontkalken?

Hoe vaak jij je koffie machine moet ontkalken hangt van het gebruik af. Als jij dagelijks je koffiemachine gebruikt, wordt het aangeraden om iedere maand je koffiemachine te ontkalken. Dit zorgt er voor dat je geen kalk in je koffiemachine hebt. Gebruik jij je koffiemachine maar een paar keer per week? Zorg er dan voor dat je de koffiemachine om het kwartaal schoonmaakt. Neem ook altijd de randen mee. Hier blijft de kalk namelijk vaak zitten.

Uitgelicht: Welke koffie voor de koffiemachine?

Ben je op zoek naar de perfecte koffiemachine om koffie in te schenken? Of je nu een simpele filtermachine hebt of een fancy espressomachine, koffievoordeel.nl heeft de koffie die bij jou past. De koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand om ervoor te zorgen dat de smaken perfect tot hun recht komen in jouw koffiemachine. Zo kun je genieten van een heerlijke, verse kop koffie in de ochtend, middag of avond.

En de waterkoker dan?

De waterkoker is ook belangrijk om mee te nemen. Hier gelden dan ook dezelfde regels. De waterkoker kookt vaak kokend water waardoor er kalk kan ontstaan die vast blijft zitten aan de onderkant. Op geven moment kun je de kalk in het water zien. Dit is dan ook het moment om je waterkoker te ontkalken. Als je de waterkoker wilt ontkalken, kun je dezelfde hoeveelheid ontkalkingsmiddel gebruiken voor het ontkalken van de waterkoker. Wil jij binnen een paar minuten je waterkoker ontkalkt hebben? Maak dan gebruik van de ontkalkingstabletten. Veel mensen vergeten dat de kalk tussen de randen blijven plakken. Dit gebeurd zelfs nadat je de waterkoker of koffiemachine hebt ontkalkt. Zorg er dus voor dat je na het reinigen nog even een doekje door de machine heen haalt.