Veel mensen zijn er dol op: cappuccino! Toch is het een drankje dat we bijvoorbeeld in een restaurant wel vaak bestellen, maar thuis niet zo gauw maken. Is het te veel moeite of te ingewikkeld? Natuurlijk, voor het maken van een goede cappuccino moet je wat meer je best doen dan voor het bereiden van een eenvoudiger kopje koffie. Het is echter zeker niet onmogelijk, met deze praktische tips!

Juiste koffie voor cappuccino

Benieuwd met welke koffiesoort cappuccino gemaakt kan worden? De basis wordt gevormd door espresso! Dit vul je aan met melk en melkschuim. Gebruik het liefst verse koffiebonen, die je kort voor het opdrinken van de koffie maalt. Het is zeker een aanrader om voor koffiebonen van een goede kwaliteit te kiezen, zoals illy koffie. Dit proef je namelijk absoluut terug, ook als je er melk bij gooit.

Ideale melksoort

Een cappuccino wordt vaak met koemelk bereid, waarbij de voorkeur uitgaat naar volle melk. Echter zijn andere melksoorten ook in opkomst, zoals havermelk of sojamelk. Voor veganisten is dat een ideale uitkomst. Maar het kan ook zo zijn dat je de smaak van een andere melksoort lekkerder vindt. Zo smaakt havermelk lekker zoet: het is zeker het uitproberen waard.

Melk opschuimen

De melk opschuimen: dit is toch ook wel een kunstje om even te oefenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede apparaten te vinden die de melk opschuimen, ingebouwd in je koffiezetapparaat of als losse melkopschuimer. Of doe dit met de hand, als je hier goed in wilt worden. Je kunt de melk opschuimen door het in een pannetje op te warmen en de melk op te kloppen met een garde. De melk verandert vanzelf in melkschuim. Oefening baart kunst! Ook bij de verschillende melksoorten werkt het net weer even anders. Havermelk schuimt bijvoorbeeld wat moeilijker dan koemelk. Het is verder belangrijk dat je de melk niet te heet maakt: houd zo’n 65 tot 72 graden Celsius aan. Dit kun je meten met een keukenthermometer.

Verdeling van de ingrediënten

Je gebruikt espresso, melk en melkschuim bij het bereiden van de cappuccino. Bereid dus een kopje espresso, maak de melkschuim en zorg dat je wat warme melk hebt. Welke verdeling van de ingrediënten kun je het best hanteren? Je hebt drie gelijke delen nodig van espresso, melk en melkschuim. Al kun je er zelf natuurlijk ook voor kiezen om van het traditionele recept af te wijken, door meer of juist minder melk of koffie te gebruiken.

Latte art uitproberen

Tot slot nog een leuke tip: probeer latte art uit! Dit zijn de figuurtjes die je met de melk in het drankje kunt maken. Van een hartje tot een blaadje: er zijn allerlei figuurtjes om aan te denken. Zoek eens een tutorial op, waarin wordt uitgelegd hoe je dit kunt maken. Het zal wellicht niet direct lukken, maar de aanhouder wint! Het is zo in ieder geval een feest om je cappuccino op te drinken.