Is genieten van een heerlijk glas wijn onderdeel van uw avond- of weekendritueel? Dan mag een mooi en functioneel wijnrek natuurlijk niet ontbreken om uw wijnflessen goed op te kunnen bergen. Of het nu om witte wijn, rode wijn of over een glas rosé gaat! In dit blogartikel geven wij u enkele tips met betrekking tot het aanschaffen van een wijnrek, en waar u zoal op moet letten om een succesvolle aankoop te garanderen.

 

Waarom zou ik een wijnrek aan moeten schaffen?

Een wijnrek heeft niet alleen een decoratieve, maar ook praktische functie. Het zorgt ervoor dat de wijn beter rijpt en dat de flessen niet teveel worden beïnvloed door het licht. Ook zorgt het wijnrek ervoor dat uw flessen op de juiste temperatuur blijven (de flessen maken enkel contact met het wijnrek en bijvoorbeeld niet met de vloer, die aan temperatuurschommelingen onderhevig is) en dat de vochtigheidsgraad optimaal is. Dit alles komt de smaak van uw flessen wijn ten goede.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een wijnrek?

Er zijn verschillende soorten wijnrekken op de markt. Van ijzeren- tot houten wijnrekken, wijnrekken die 10 of 100 flessen kunnen opbergen. Om de keuze voor u als consument makkelijker te maken, geven wij hieronder enkele tips, die de keuze voor het aanschaffen van een mooi wijnrek vergemakkelijken.

Kies voor een horizontaal wijnrek; dit is de beste manier om uw wijnflessen op te bergen. Het voorkomt sediment dicht bij de kurk van de fles en zorgt er daarnaast voor dat de kurk niet uit kan drogen.

Kies voor een houten wijnrek; hout is niet alleen een duurzaam en mooi materiaal, een houten wijnrek biedt ook de mogelijkheid om naar gelang extra verdiepingen toe te voegen, zodat u uw wijnverzameling kunt blijven uitbreiden.

Kijk goed rond als u een wijnrek wilt gaan aanschaffen; het is verstandig om verschillende wijnrekken te bekijken in (antiek)winkels, op veilingen en op bijvoorbeeld rommelmarkten of kringloopwinkels. Er bestaan namelijk verschillende types wijnrekken, o.a. rekken die op de grond staan of aan de muur hangen. Ook zijn er rekken die aan het plafond bevestigd zijn. U zou er zelfs één kunnen bouwen als u handig bent met bijvoorbeeld hout of een ander materiaal naar keuze! Neem de tijd om een rek te vinden wat echt bij u past. Zo bent u er van verzekerd dat u een wijnrek aanschaft (of maakt) dat ook goed in uw interieur past, en waar u nog jaren plezier van zult hebben!

 

Bron: Wine And Barrels